Näringslivet i gränsregionen ställer om till fossilfria transporter

– En del blir förvånade när jag berättar om alla fördelar som gasbilen har, säger Henrik Sandberg på Toveks Bil i Uddevalla, en av flera bilfirmor som lånat ut fordon för provkörning till företag som anslutit sig till Hela gröna vägen.

 

Alltfler företag väljer att ställa om till hållbara transporter. I Fyrbodal finns flera exempel på företag som ser affärsmöjligheter i att bygga laddinfrastruktur och byta ut fossila bilar till el- och biogasbilar. I Follo och Östfold är intresset stort för fossilfria arbetsmaskiner och arbetsfordon.

Hela gröna vägens erbjudande om att få gratis rådgivning och att få provköra elbilar, biogasbilar, elcyklar, eldrivna grävmaskiner, hjullastare och många andra arbetsfordon har inspirerat företagare att sedan investera i fossilfria fordon. Ett 40-tal av dem har också valt att ansluta sig till Hela gröna vägens satsning för att visa sitt engagemang och för att inspirera andra.

– Vi har haft ett gott samarbete med lokala bilhandlare som Toveks Bil, Brandt Bil, Hedin Bil, Roy Andersson Bilbolaget, JP Cykel och många andra företag. Det är tack vare dem som många företagare har kunnat provköra både elcyklar, personbilar och transportbilar med el- eller gasmotor under flera dagar, säger Maria Aronsson, projektledare för Hela gröna vägen.

Företagen som satsar på el- och biogasdrivna fordon finns inom många olika branscher. Här berättar några av dem:

Godhem Living i Trollhättan säljer ekologiska och närproducerade produkter och har valt att satsa på elbilar som en naturlig följd av deras stora miljöengagemang.

– Det känns inspirerande och helt rätt i tiden att satsa på elbilar. Transporter är en stor del av människors miljöpåverkan och vi vill göra det vi kan för att påverka utvecklingen i rätt riktning, säger Thomas Löfgren på Godhem Living.

Br Axelsson El i Strömstad har bytt ut en stor del av sina dieseldrivna servicebilar till elbilar. Det har lett till att de också utvecklat en ny verksamhet där de erbjuder helhetslösningar för företag, kommuner, bostadsrättsföreningar och andra aktörer som satsar på elfordon.

– Vi bygger hela system för laddinfrastruktur – med laddpunkter, styrsystem, batterilagringsstationer, solcellsanläggningar med mera. Tesla är en av våra mer kända kunder. Vi installerar och servar deras laddstationer i hela Sverige, säger Anders Olausson, en av ägarna till Br Axelssons El.

ICA Supermarket i Färgelanda arbetar med energieffektivisering i butiken och har solceller på taket, laddstolpar vid butiken och kör elbilar. Vid olika tillfällen lottar de ut provkörningar av elbil till sina kunder.

– Att ställa om till fossilfritt är inte bara bra för miljön, det är bra för affärerna också. De flesta kunder tycker att det är väldigt roligt med vårt engagemang och det har börjat sprida ringa på vattnet även inom ICA-koncernen, berättar Daniel Larsson som driver butiken tillsammans med sin bror Magnus Larsson.

Paintab i Trollhättan har ersatt några av sina dieseldrivna arbetsbilar till biogasbilar. Det gjordes i samband med att de fick avtal med Trollhättans Stad för att utföra målningsarbeten. I upphandlingen ställde kommunen krav på att leverantörerna ska köra fossilfritt. Paintab är en av 20 leverantörer som nu kör fossilfritt.

– Vi är väldigt nöjda med våra biogasbilar. De är driftsäkra och enkla att tanka, berättar Mats Sörensen, delägare Paintab.

Artikel om Br Axelssons El i Strömstad

Film om ICA Supermarket i Färgelanda

Artikel om ICA Supermarket i Färgelanda    

Artikel om Godhem Living i Trollhättan

Artikel om NEVS i Trollhättan

Artikel om Toveks Bil i Uddevalla