”Att haka på elbilsrevolutionen är naturligt för oss elinstallatörer”

Elfirmans eldrivna servicebilar väcker stor nyfikenhet bland kunderna. Bröderna Axelssons El i Strömstad satsar fullt ut på den nya tekniken för eldrivna fordon.

– Vi bygger laddinfrastruktur för elbilar och märker att intresset ökar snabbt, berättar Anders Olausson, en av ägarna till Bröderna Axelssons El i Strömstad.

 Företagets elbilsresa började för några år sedan med att de köpte in två eldrivna skåpbilar för att testa och skaffa sig egna erfarenheter.

– Idag är en tredjedel av våra servicebilar rena elbilar och det fungerar väldigt bra. En oväntad bonus är att vårt arbetsupplägg blir effektivare eftersom vi planerar arbetsdagarna bättre. Det blir inte en massa extraturer för att hämta material vi glömt, förklarar Anders Olausson.

Ser många fördelar med elbilar

De eldrivna skåpbilarnas räckvidd på 25 mil gör att de passar bra för arbetsresor i närområdet. För längre resor används idag dieselbilar, men planen är att alla deras servicebilar ska vara eldrivna år 2025.

– Vi upplever många fördelar med att köra på el. På sikt kostar det inte mer än dieseldrivna alternativ. Vi får mycket positiv respons från kunderna. Våra medarbetare är entusiastiska. Och så känns det helrätt att vi arbetar miljösmart.

Viktigt att engagera medarbetarna

Att ha ett tydligt mål med sin elbilssatsning och att först engagera sina medarbetare är två saker Anders tycker är viktiga.

– Man måste veta varför man vill byta till elbilar. Det är också viktigt att ha med sig personalen redan från start eftersom skiftet till elbilar innebär praktiska förändringar i deras arbetsvardag.

Specialiserade på laddinfrastruktur

Deras satsning på eldrivna servicebilar har gett elinstallatörerna värdefulla erfarenheter samtidigt som de kompetensutvecklat sig inom teknikområdet. Företaget är idag nischat på att installera laddstolpar, styrsystem, batterilagringsstationer och solcellsanläggningar kopplade till laddinfrastrukturen. Bland kunderna finns bostadsrättsföreningar, kommuner och företag som vill ha hjälp med helhetslösningar där även bygglov och betallösningar kan ingå.

Tesla är en av kunderna

– Tesla är en av våra mer kända kunder. Vi installerar och servar deras laddstationer i hela Sverige.

– Vårt mål är att ligga i framkant inom det här teknikområdet. Det är en naturlig utveckling av vårt företag och det känns riktigt kul att kunna bidra till en klimatsmart utveckling i samhället.

Anders och hans kollegor inspirerar andra att köra elbil på flera sätt. I höst arrangerar de eventet Strömstad in Light tillsammans med Strömstad kommun. Då kan besökarna provköra Teslor och andra elbilar.

– För många är det en startsträcka att gå över till att köra elbil. Man måste få pröva och få lite hjälp på vägen. Men nu märker vi att intresset ökar snabbt.

Publicerad: