Strömstad får tankställe för biogas

Det var fem år sedan senast, men nu byggs tankstationer för biogas i Fyrbodal igen. Första stället där spaden gått i jorden är Strömstads kommun. Enligt planerna ska Strömstadsborna kunna tanka grönt i april nästa år.

– Det känns väldigt bra. Det är något vi motionerade om till fullmäktige redan 2011. Det är också en oerhört viktig del i vårt övergripande mål om att ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030, säger Strömstads kommunalråd, Peter Dafteryd.

Det nya tankstället för biogas byggs i Hålkedalen vid södra infarten till Strömstad. Bakom satsningen står Trollhätteföretaget BRC Sweden som har avtal med Brålanda gas om leveranser av biogas. VD för BRC Dennis Staaf besökte i veckan byggplatsen.

–  Det finns mycket vi kan spela med och förhandla om när det gäller affärsmöjligheter, men naturen kan vi inte förhandla med. Vi måste sikta på att bli fossilfria, säger Dennis Staaf.

Ställer om fordonsflottan

Peter Dafteryd hoppas få köra kommunens första gasfordon redan inom kort. Strömstads kommun har beslutat att successivt förnya bilparken med gasfordon. Den första levereras före nyår, 2019 ska ytterligare ett 20-tal gasbilar tillföras.

– Samarbetet med kommunen ger en plattform för vår etablering i Strömstad, säger Dennis Staaf. Nu hoppas vi att fler företag och privatpersoner följer efter och väljer gasfordon.

Positiv utveckling för biogasen

Företaget BRC Sweden har beviljats statligt stöd från Klimatklivet för satsningen i Strömstad och planerar även för utbyggnad av biogastankställen i Mellerud, Dals-Ed och Bengtsfors under det kommande året. Med den nysatsning på infrastrukturen som sker, ser Dennis Staaf positivt på framtiden för bränslet.

-Nu är det riktiga medvindar för biogasen. Alla har ju även förstått att biogasen är den närmaste vägen fram för att bli fossilfria. Så vi ser, både på tunga och lätta fordon, att det är vägen fram.

Sedan tidigare finns tankställen för gas i Håby, Lysekil, Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan och Brålanda.