Denne bilen er “dønn grønn”

Transport-Formidling SA valgte biogass da trengte et nytt kjøretøy.

Transport-Formidling SA har fått et nytt grønt medlem i sin allerede store bilpark. Det nye kjøretøyet, som skal distribuere ferdigprodusert mat til sykehjemmene i Oslo kommune, går på biogass.

Bilen er en IVECO Daily med en totalvekt på 7200 kilo og egenvekt på 2226 kg. Bilen er bygget med kjøleskap med to soner. Selskapet vurderte flere alternativer før valget falt ned på IVECOen, men er så langt strålende fornøyd.

– Biogass var det beste alternativet ved kontraktsinngåelse, da det ved oppstart ikke var mulig å få levert elektrisk kjøretøy med lang nok rekkevidde eller god nok nyttelast. Transport-Formidlingen SA har via sitt engasjement i næring for klima i regi av Oslo kommune, fått et bredt spekter av nettverk med tilbydere av kjøretøymateriell. Det var to tilbydere av denne type kjøretøy, hvorav Iveco hadde den beste løsningen for denne kontrakten, sier Tore Alm, Salgs- og markedssjef i Transport-Formidling AS.

Bilen skal benyttes av Transport-Formidling SA sitt medlem Jeppson Transport, og det var innehaver Marius Jeppson, som tok det endelige valget av bilprodusent.

Selskapet har ingen erfaring med biogass fra tidligere, mer forteller at de allerede undersøker muligheten for å bytte ut flere fossile kjøretøy til biogass eller el.

– Transport-Formidlingen SA har 100 bileiere, som disponerer cirka 300 lastebiler, så potensialet for å bytte ut fossile kjøretøy til biogass er absolutt til stede på flere biler.  Vi mener at en samlet transportbransje må være med på å redusere CO2 utslippene som transportnæringen står for. Det å vise frem at dette er en bil som ikke gir utslipp (mtp profilering) er meget viktig for oss, da det forhåpentlig viser andre transportører og markedet at det er mulig å velge grønt, sier Alm.

Alm forteller at han er overrasket over hvor liten forskjell det var på både bilen og selve innkjøpet.

– Gassbilen koster noe mer enn et fossilt kjøretøy av samme type, men vi ble overrasket over at differansen var så liten for denne bilen. Her var det snakk om 10%. Det er i tillegg noe hyppigere serviceintervaller enn for fossilt kjøretøy. Erfaring rundt driftskostnader på biogass har vi ingen erfaring med, men vi har gode tall og erfaring med fossile kjøretøy etter 70 år i transportbransjen, og det er derfor knyttet stor interesse til dette prosjektet internt blant våre medlemmer.

Hva tror du må til for at flere skal gjøre et lignende valg som dere?

– Alle insentiver som fritak i bomring, lavere kostnad på drivstoff og diverse støtteordninger er helt avgjørende for å stimulere transportbransjen til å velge grønne løsninger. Foreløpig er dette bilgrupper som i utgangspunktet koster mer, og ettermarkedet for disse bilene er også meget usikkert. Dette er risikoer og utgifter som må være et felles spleiselag slik at ikke lastebileieren sitter igjen med hele regningen alene, sier Alm.