Finn sykkelgleden i rusthaugen

En låve. Et uthus. En kjeller. Rundt omkring i Norge finnes det tusenvis av gjenglemte sykler. Kanskje kan den “rustne holken” få nytt liv?

Gammel kjærlighet ruster aldri, heter det i ordtaket. Men alle vet at det ikke gjelder sykler og at sykler ruster ofte. Og innerst inne er det vel slik at alle nordmenn har en neglisjert sykkel et sted. En punktering, et kjede som røk, en brems som sluttet å virke. Eller et dårlig kne, en ny jobb, en kjæreste i sykkelrekkevidde som forsvant…

Forklaringene kan være mange og sprikende på hvorfor akkurat DEN sykkelen ble stående ubrukt og til slutt glemt. Men kan gammel sykkel bli til ny kjærlighet?

Har den noen verdi?

Terskelen for å kjøpe ny sykkel er stadig blitt lavere ettersom lønningene er blitt høyere og syklene er blitt masseproduserte og billige. Men er det likevel noen grunn til å ta vare på de gamle syklene?

Tja. En del av de nyere, billige syklene er rett og slett av så dårlige kvalitet i konstruksjon, materiale og deler at det vil være vanskelig å lage en brukbar sykkel ut av det. Og de billigste syklene kan ha ukurante deler eller deler som ikke finnes. Men de litt eldre syklene, de som er mer enn 30 år, kan de være gode grunner til å prøve og reparere for om mulig å gi dem litt mer «evig liv».
Har du gjort et funn av en gammel sykkel, så er det jo ingenting som fyller nostalgi-hylla mer enn en gammel sykkel full av minner som du kan klare å få til å rulle igjen. Minner som knyttes til gamle sykler kan være sterke og gode. Minner om fine folk du husker eller gode opplevelser du hadde. Eller som Alf Prøysen sier i Ungkarssalmen  «i grøfta ligger en herresykkel og setet er det nattdogg på…»

Gamle, populære sykler

Vi smiler gjenkjennende når vi ser gamle sykler på veiene. Godt kjent er DBS kombisykler laget på 60 og 70-tallet. Disse er populære og forsvinner raskt på Finn.no når de legges ut for salg. Er du på jakt etter andre DBS-sykler fra samme periode, er det gode muligheter for kupp både på loppemarked og i nabolaget. Mange av syklistene vil også nikke gjenkjennende til gamle racersykler fra 70/80-tallet som nå har fått sin renesanse. Mange etterspør gamle Bianchi, Peugeot, Merckx, Pinarello og en god del av dem ruller nå stadig oftere rundt i gatene etter å ha fått en overhaling.

Men hvor dårlig skal en sykkel være før den ikke lenger er verdt å reparere?
Det kommer alltid an på. Gjør du det selv, kan du bruke uendelig med tid, kjærlighet og pussekluter. Skal noen andre gjøre jobben må du regne med å betale mye

Kombi-sykkel fra DBS

mer enn om du skulle kjøpt en ny sykkel. Men du får jo ingen slik ny sykkel, får du vel? Andre syklister gir deg cred for innsatsen når du kommer på den nyoppussede, retro-sykkelen din.(Skal du være ekstra innovativ nå for tiden, kan du si at du driver med sirkulærøkonomi.)

Hvordan gjør du det?

Fjerne rust og skitt på en skånsom måte. Demontere forsiktig, ta vare på brukbare deler, finne nye deler, erstatte det som er ødelagt. Pusse, pusse og pusse. Antakelig kan du bruke mange timer for å hente fram gammel stolthet.

Framfor alt: Rusten må fjernes. Mange sverger til Owatrol eller tilsvarende. Andre lener seg på kjerringråd som hvit edikk, salt og sitron, natron, potet og oppvaskmiddel. Det viktigste er at rusten forsvinner. Ulike sykler vil tåle ulike grad av røff behandling og det vil alltid være et spørsmål om hvor mye du vil det skal skinne av den gamle sykkelen. Hent uansett fram det du har av gamle tannbørster, t-skjorter og utslitte håndklær. Gamle sykler trenger myke kluter…

Nye deler på gamle sykler – hvordan?

Dimensjonene på de ulike delene være ute av produksjon eller vanskelig å få tak i. Da skal du være både flink og klok for å få deler som passer.

Er sykkelen din av et kjent merke, så kan det være en god

rusten sykkel

ide å ta kontakt med de som har produsert sykkelen. Men, sykkelprodusenter kommer og går, og det er slett ikke sikkert at det finnes noe delelager til akkurat denne sykkelen. Det kommer helt an på hvilken del det er snakk om også. Mens gamle skjermer kan være vanskelige å få tak i, vil nytt kjede eller lykt med dynamo være uproblematisk, selv om ikke alle deler er like opprinnelige.

Men trenger du en enkel del, kan du prøve en av disse stedene:
https://www.sykkelkomponenter.no/
https://www.bikester.no/
https://www.sykkelservice.net/
https://bikeshop.no/
https://hollandbikeshop.com/

Det finnes også egne steder forhandlere henter deler. Et av dem er deler.no

Trenger du en gruppe med folk å spørre, snakke med eller bare nyte gamle sykler. Facebook-gruppen «Steel is real» har masse entusiaster som kan gi råd og tips og dele sykkelgleder særlig om gamle stålracere.

Lykke til!