Leverte fossilfrie maskiner til verdens første fossilfrie anleggsplass


Østfold-prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» med 25 tonns gavepakke til anleggsplassen i Olav Vs gate.

Oslo kommune har startet arbeidet med oppgraderingen av Olav Vs gate og den østlige delen av Klingenberggata. Anleggsplassen er, som den første i landet, utslippsfri.

– Dette er Norges første utslippsfrie anleggsplass, om ikke verdens første. Dette er rett og slett historisk. Vi er her med en 25-tonns gravemaskin, en Catepillar fra Pon Equipment. En 25-tonns gravemaskin på batteri, der dette er prototypen. De har solgt 7 slike maskiner per nå. Vi har brukt denne maskinen på andre anlegg tidligere med godt resultat. Her skal de grave en ganske så dyp grøft nedover hele anleggsområdet hvor det skal ned mye infrastruktur som rør og kabler.  Denne maskinen har bra kapasitet på batteri og er den rette maskinen for å gjøre den tunge jobben de har her inne. Fordelen denne maskinen har er at den ikke er kablet, så man kan bevege seg mer fritt, forklarer Gabriel Wergeland Krog, prosjektleder «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy».

Oppgraderingen omfatter hele Olav Vs gate og Klingenberggata fra Olav Vs gate til Stortingsgata, og er planlagt ferdigstilt ved årsskiftet 2020/2021.

Pilotprosjekt for utslippsfri anleggsplass innebærer at de maskinene som operer daglig innenfor anleggsplassen går på strøm. Det er inngått konsesjonsavtale om leie av fem maskiner – to batterielektriske beltegravere på 8,5 tonn, en kabelelektrisk gravemaskin på 16 tonn og to 4,5 tonns hjullastere – som leveres av Sørby Utleie. Det vil også leies inn ytterligere maskinkapasitet utover i prosjektet, og annet utstyr og maskiner på byggeplassen vil gå på strøm.

– Nå har vi inne tre maskiner. En 8-tonner, en 16-tonner og nå en 25-tonner, som vi prøver ut for å se hvordan det er å drifte en anleggsplass for morgendagen ved å kun kjøre 100% elektriske maskiner. Nå har vi også vibroplater inne som er på elektrisitet. Dette er et veldig spennende prosjekt for oss. Det å se hvordan det er med tanke på støy, menneskene rundt oss osv. Vi har fått noen tilbakemelding om at innbyggerne ikke legger like godt merke til de elektriske maskinene, som de ville ha gjort med en dieselmaskin. Vi har veldig få som har nevnt noe på arbeidet, for de hører rett og slett ikke maskinene like godt lenger, sier Eirik Muggerud fra Steen & Lund as.

Østfold-prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» har levert flere maskiner til anleggsplassen, og er stolte over å ha fått være med på utviklingen av den første utslippsfrie anleggsplassen i Norge.

– Det å få levere maskiner på en slik historisk plass er veldig morsomt for prosjektet vårt. At vi kan være en del av dette. Vi har tidligere også levert både vibroplater og stampere fra Wacker Neuson, så jeg syns vi er ganske godt representert her, sier Wergeland Krog.

Dette skal gjøres
Olav Vs gate vil bli fotgjengerprioritert gate mellom Nationaltheatret og Rådhuskaia. Det innebærer at den øvre delen blir gågate, med gatevarme og granittdekke.

Oppgradering betyr også bredere fortau fra Klingenberggata til Kronprinsesse Märthas plass, og opprusting av fortauene i østre del av Klingenberggata. Det blir belysning og nye møbler, tilrettelagt for både avslapping og lek. Taxiholdeplassen flyttes til det søndre kvartalet, hvor det blir ladeplass for el-taxi.

Det skal plantes en trerekke langs hele østsiden av Olav Vs gate. Gaten blir til en åpen, grønn gate med utsikt fra Johanne Dybwads plass til fjorden.

Oppgraderingen er planlagt å vare til årsskiftet 2020/2021.

Ønsker du å låne en fossilfri maskin? Les mer om prosjektet og se hvilke maskiner som er tilgjengelig på nettsiden fossilfriemaskiner.no.