Nytt beredskapssenter bygges med elektrisk kraft

Prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy har i sommer lånt ut en 25 tonns helelektrisk gravemaskin til entreprenøren som bygger politiets nye beredskapssenter.

Litt over et år har gått siden byggestart for politiets beredskapssenter på Sofiemyr noen kilometer sør for Oslo.

Prestisjeprosjektet til 2,6 milliarder kroner skal etter planen være innflyttingsklart i september 2020. Da får Beredskapstroppen, Politiets Helikoptertjeneste, Bombegruppen, og Krise- og gisselforhandlerne endelig flytte inn i moderne lokaler som planlegges for inntil 300 arbeidsplasser – inkludert administrative funksjoner.

I sommer har firmaet Marthinsen og Duvholdt, som er engasjert av Skanska Norge AS (totalentreprenør for prosjektet), lånt en Caterpillar 323F Z-line av prosjektet Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy. Maskinen har blitt brukt til testgraving på anleggstomten.

– Maskinen fungerte meget bra, bortsett fra noen problemer med ladingen. Denne utfordringen ble derimot løst. Maskinen ble brukt til lasting, planering og graving av stikkrenner. Vi har vært flere som har testet maskinen og alle syns den er veldig god å kjøre. Nok krefter og fin hydraulikk. Den eneste måten den skiller seg fra sin fossile variant er at den er lydløs, forteller Torbjørn Råen, anleggsleder ved Marthinsen og Duvholt.

Cat 323F Z-line er en 25-tonns gravemaskin. Det er en allround maskin brukt til effektiv lasting av lastebiler, graving og planering på små og store anlegg. Cat-modellen er spekket med fabrikkmontert teknologi som i utgangspunktet reduserer utslipp.

Maskinen ser lik ut som en vanlig Cat 323F, men med grønne dekaler, uten luftfilter og ingen eksospotte. Inni er det en helt annen sak. Her er motor, utstyr og loddet fjernet og erstattet med elektrisk motor, motor controllere og heavy duty batterier. Maskinen er utrustet med lader for 400V tilkobling, det mest vanlige i strømskap på anleggsplasser. En time lading gir en time drift. Det er også mulighet for hurtiglading der 1-2 timers lading gir fullt batteri, da med 400/1000V nettilkobling.

Råen forteller at lånet av maskinen har gitt mersmak.

– Ja, vi er interessert i å teste ut alle typer av fossilfrie anleggsmaskiner, sier Råen.

Klikk for stort bilde

Gravemaskinen er en av flere både store og små maskiner man kostnadsfritt kan låne av Østfold fylkeskommune sitt prosjekt Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy. Prosjektet låner ut alt fra elektriske hjullastere på over fire tonn til mindre arbeidsmaskiner, store gravemaskiner og elektriske lastebiler. Prosjektet, eller kampanjen, handler om å få flest mulig maskinbrukere til å se lyset. For skepsis skal fordampe, og framtiden er fossilfri. Ønsker kommuner å anskaffe utstyr, men ikke helt ut tør å investere i fossilfritt utstyr og helst ønsker uttesting, vil prosjektet være på pletten og tilby gratis utlån i to til fire uker. Det eneste som kreves tilbake er utfylt brukerrapport.

– Kortfattet er hensikten å bistå og oppmuntre virksomheter med å sette fokus på fossilfrie maskiner og bistå med maskinutlån til kommuner og bedrifter som er i ferd med å anskaffe tyngre utstyr, sier Wergeland Krog.

Han presiserer at fossilfrie maskiner i dette prosjektet er maskiner som drives av elektrisitet, biogass eller hydrogen.

– I Oslo står utslippene fra bygg- og anleggsmaskiner for 30 prosent av de transportrelaterte klimagassutslippene. I tillegg står maskinene for store mengder NOX-utslipp. Og i et fylke som Østfold utgjør utslippene fra anleggsmaskiner samt jordbruksmaskiner 13 prosent av transportutslippene.

Ønsker du å låne en fossilfri maskin? Les mer om prosjektet og se hvilke maskiner som er tilgjengelig på nettsiden fossilfriemaskiner.no.

Se flere bilder av maskinen i bruk på PNB her:

Klikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bildeKlikk for stort bilde