”Jag blir på gott humör av att köra elcykel”

Sedan Eva Bränneby köpte sin elcykel i maj cyklar hon till jobbet mycket oftare än tidigare.

– Behöver jag inte bilen under arbetsdagen så tar jag elcykeln. Det tar bara tre minuter längre än att köra bil och jag får en skön start på dagen.

 

Eva Bränneby har fyra kilometer till jobbet på Innovatum i Trollhättan – en sträcka med gott om upp- och nerförsbackar.

– Visst cyklade jag ibland med min vanliga cykel tidigare men det var ganska bökigt speciellt under varma dagar. Jag blev inspirerad av kolleger som skaffat elcykel och fick provköra. Det var en härlig känsla att glida upp för backarna utan att bli flåsig och varm, berättar Eva som är projektadministratör på Högskolan Väst.

Eva köpte sig en elcykel och fick en miljöbonus på 25 procent av inköpspriset via Bonus-malus-reglerna. Men miljöbonusen var inte avgörande för att Eva skulle göra satsningen.

– För mig är det viktigt att göra en insats för miljön. Dessutom mår jag så mycket bättre av att pendla med elcykel istället för bil. Jag gillar att vara utomhus och mår bra av att röra mig. Jag blir på gott humör helt enkelt.

I bättre form

Sedan Eva skaffade sin elcykel har hon lämnat bilen hemma många fler dagar än hon gjorde tidigare. Hon är sällan sjuk och känner sig i bättre form. Även om elcykeln hjälper till i backarna så trampar hon också med egen kraft. Elcykeln kan ställas in på olika stödnivåer beroende på hur mycket man vill anstränga sig. Evas cykel går max 25 km/h och batteriet ger en räckvidd på 8 mil.

– Nu funderar jag på att köpa vinterdäck med dubbar till cykeln. Det kan vara gott att cykla fina vinterdagar bara jag vet att det är säkert att ta sig fram.

Vill ha bättre cykelvägar och cykelparkering

Evas betyg till cykelvägarna i Trollhättan är gott, även om hon tycker att infrastrukturen kan bli bättre.

– Vissa cykelvägar slutar tvärt av och där blir det farliga övergångar för cyklisterna. Jag önskar också att det byggs fler säkra cykelparkeringar. Jag är beredd att betala hyra för en plats i en cykelparkeringsbox. Det tror jag skulle få fler att cykla överhuvudtaget. Stöldrisken är idag stor även om man har ett bra låssystem.

Cykel på tåget

– Kan man även göra det enklare att ta med cykeln på tåget skulle det underlätta för många pendlare och semesterfirare att resa klimatsmart.

Sedan Eva skaffade elcykel i maj har hon kört cirka 75 mil och hon inspirerar gärna andra att testa.

– De flesta som provkör elcykel tycker att det är häftigt. Det handlar mycket om att våga testa nya resvanor.