Strömstad In Light inspirerar till hållbara val

Hela Strömstad lyser upp fredagen den 2 november då evenemanget Strömstad In Light hålls för femte året i rad. Förutom inspirerande ljusvandring genom staden kan besökare lära sig mer om solceller, elbilar och klimatsmarta hus. Lokala företag bjuder på provkörning av elbilar, biogasbilar och elcyklar. Hela gröna vägen är också på plats.

Årets evenemang kretsar kring klimatsmarta teknikinnovationer och hållbara framtidslösningar. Under eftermiddagen hålls föreläsningar om elbilar, eldrivna färjor och fritidsbåtar, solenergi för fastigheter och effektfull belysning. Med det är också en folkfest med matmarknad, dans, musik, tävlingar och underhållning.

Provkörning av el- och gasbilar

− För tredje året i rad kan man provköra elbilar, och den här gången finns även biogasbilar och elcyklar för provkörning på Spruthusplatsen i Strömstad centrum. Det är tre lokala bilhandlare som bjuder in alla att testa, berättar Anders Olausson som startade till Strömstad In Light 2014.

Anders är delägare i elinstallationsföretaget Br. Axelssons El som satsar på fossilfria transporter och har anslutit sig till Hela gröna vägen. Företaget har bytt ut nästan hälften av sina dieseldrivna arbetsfordon till rena elbilar. 2014 bestämde sig Anders för att arrangera en ljusmässa utomhus i Strömstad.

Inspirerar till klimatsmarta lösningar

− Då var LED-belysning ganska nytt och jag ville visa vad man kan göra med den ljuskällan. Det blev ett uppskattat event och sedan dess har Strömstad In Light blivit större och fått ett bredare innehåll för varje år, säger Anders.

− Teknikutvecklingen för energieffektiva och klimatsmarta lösningar går väldigt snabbt. Vi vill inspirera och visa Strömstadsborna och alla andra besökare vilka möjligheter som finns att göra kloka val inför framtiden.

Bred samverkan

Strömstad In Light är ett samarrangemang mellan Strömstads kommun, Br. Axelssons El och flera lokala företag. Kommunens miljöstrateg Maria Aronsson ingår i arbetsgruppen:

− Det här evenemanget är speciellt eftersom det kombinerar hållbarhet, kultur och ljusupplevelser. Det är ett trevligt sätt att inspirera och sprida kunskap som gör att vi tillsammans kan utveckla staden på ett hållbart sätt, kommenterar Maria.

− En vecka efter evenemanget invigs Strömstads första biogasmack, så det kommer vi också att lyfta fram under Strömstad In Light.

Fotograf: Jan T Simonsson

Program Strömstad In Light 2 november 2018