Uddevallas solcellspark invigd idag

Idag startar elproduktionen i solcellsparken Solevalla vid södra E6-infarten till Uddevalla. Solenergin räcker till att ladda 150 elbilar som kör 1 000 mil/år. Flera publika laddstolpar finns redan uppsatta i Uddevalla och Ljungskile och ytterligare ett 20-tal sätts upp i år.

Den officiella invigningen lockade många politiker, tjänstemän och flera andra som ville uppmärksamma Uddevalla Energis stora satsning på solel. Solcellsparken omfattar 10 000 kvm och de 920 solpanelerna täcker cirka 1600 kvm. Placeringen strax söder om Uddevallabron gör den synlig för alla som kör förbi på E6:an.

– Anläggningen kommer att producera ungefär 0,3 GWh per år. Det beror förstås på väderleken men vad många inte vet är att solceller laddas även om det regnar eller är molnigt, berättar Tommy Magnusson, projektledare på Uddevalla Energi.

Parallellt med byggandet av solcellsparken installerar Uddevalla Energi ett 30-tal laddplatser i Uddevalla centrum, vid Gustafsberg, vid Torp köpcentrum och i Ljungskile. Även snabbladdare ska sättas upp vid Laxbutiken i Ljungskile och vid Kampenhof.

– Vi vill göra det enkelt för Uddevallabor och besökare att ladda sin elbil här. Vi hoppas också att vår satsning kan inspirera fler att köra fossilfritt. Målet är att det ska finnas 80 laddplatser i kommunen under 2019. Installationerna görs i två steg, i år räknar vi med att ha totalt 60 laddpunkter på strategiska platser.

Förutom att efterfrågan på laddplatser ökar från privata elbilsägare så byter Uddevalla Energi successivt ut sina egna bensin- och dieselbilar till elbilar.

– Det är företagets policy att vi i första hand ska välja eldrivet och det har vi gjort med våra mindre fordon. Däremot har det varit svårt att lösa för våra större arbetsfordon som drar släpkärror. Men det är nog bara en tidsfråga innan det kommer eldrivna arbetsfordon av större format.

Uddevalla kommun satsar också på att stegvis byta ut sina bensin- och dieseldrivna fordon. Hittills har 15 procent av kommunens fordonsflotta bytts ut till elbilar eller biogasbilar.

 

Fakta

Kostnaden för solcellsparken beräknas till cirka 3 miljoner kr, när bidraget på 600 000 kr är avdraget. Livslängden på solcellsanläggningen beräknas vara 25-30 år. Investeringskostnaden för laddstolparna är uppskattad till 1,5 miljon kr.

 

Publicerad: