Trollhättetillverkade Zbee gör succé som podtaxi i Stockholm

Snabb, smidig och utsläppsfri. Det lilla elfordonet Zbee utmanar traditionell taxi i Stockholm. Fordonet tillverkas i Trollhättan och körs som podtaxi av Göteborgsbaserade företaget Bzzt Podtaxi.

Zbee är egentligen en EU-moped i grunden som utvecklats av svenskägda Clean Motion i Lerum. Den är eldriven, energieffektiv, utsläppsfri och tyst. Sedan drygt ett år tillverkas fordonet i NEVS fabrik i Trollhättan fast med Clean Motions egen personal.

Efter att företaget Bzzt Podtaxi kört fordonen i Göteborg i några år lanserades de även i Stockholms innerstad våren 2017. Och det visar sig vara ett populärt transportalternativ för Stockholmarna. Hittills har bolaget kört 70 000 resor och antalet fordon har ökat från 18 till 50. Deras plan är att utöka till 200 fordon i Stockholm inom drygt ett år och att lansera podtaxi även i andra europeiska städer.

I den lilla taxin ryms en förare, två passagerare och lite bagage. För att beställa en resa behöver man ladda ner Bzzt-appen. Man anger var man vill bli hämtad och betalar resan i appen. Med Bzzt kan man åka cirka 5-6 mil och priset är 30 kr per kilometer.

– Det här är ett exempel på innovativa och klimatsmarta transporter. Jag tror vi kommer att få se fler nya varianter av fordon framöver, inte bara förnybara bränslen till traditionella fordon, säger Maria Aronsson, projektledare för Hela gröna vägen.

Publicerad: