5 sköna effekter av att pendla med elcykel

Tänk dig att du byter ut bilen till elcykel två-tre dagar i veckan när du ska till och från jobbet, skolan och på fritiden. Du kan räkna med en rad goda effekter både för dig och för miljön. Här är några exempel.

 

  1. Mycket billigare än bilen

Om man räknar in alla kostnader som bilen innebär; bränsle, service, däck, värdeminskning, försäkring med mera så kostar den ofta mer än man tror. Att till exempel köra en Volvo V40, 2016 års modell, kostar cirka 30 kr/mil*. Även om batteriet till elcykeln behöver laddas och cykeln ska servas emellanåt är det en blygsam kostnad i sammanhanget.

 

  1. Frisk luft och bättre kondition

Kroppen mår bra av att du rör dig utomhus. Även om det är mindre krävande att cykla elcykel så kommer det att ge dig bättre kondition, särskilt om du cyklar längre sträckor. Du orkar mer, blir piggare och får bättre motstånd mot förkylningar med mera.

 

  1. Du kan cykla i vanliga kläder

Elcykeln hjälper till i uppförsbackar och motvind. Du svettas inte och slipper duscha när du kommer fram.

 

  1. Du bidrar till bättre luft och minskar klimatpåverkan

Du minskar utsläppen av koldioxid och partiklar jämfört om du skulle köra en diesel- eller bensindriven bil. Dessutom bidrar du till att minska vägslitaget och elcykeln ger inget buller.

 

  1. Inga parkeringsproblem

Att slippa leta parkeringsplats till bilen sparar både tid och pengar. Att hitta parkering för en cykel är sällan några problem. Det blir också allt vanligare med säkra cykelparkeringar vid resecentrum och i stadskärnor.

 

Elcykelpremie

För många kan steget att förändra sina resvanor vara enklare med en elcykel än att pendla med vanlig cykel. Sedan februari 2018 kan du som väljer att köpa ny elcykel få en premie motsvarande 25 procent av elcykelns pris, med ett maxbelopp på 10 000 kr. Om elcykeln kostar 50 000 kr får du alltså 10 000 kr i premie. Läs mer om Elcykelpremien: www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/bidrag-elcykel/

 

Testa elcykel?

Många som provkör elcykel för första gången blir positivt överraskade. Det funkar i princip som att cykla en vanlig cykel, men känns annorlunda eftersom en elmotor hjälper till. Är du företagare i Fyrbodal och nyfiken på att provköra elcykel några dagar, kan vi på Hela gröna vägen ordna det. Det enda som krävs är att du anmäler ditt företag på www.fossilfri2030.se. Det är enkelt och kostar inget.

 

*Baserad på att faktisk månadskostnad för Volvo V40, 2016 års modell, är 3 500 kr (enligt Konsumentverkets sajt Bilsvar.se). Milkostnaden baseras på att bilen körs 1 500 mil/månad.

Publicerad: