Nya tider kräver nya fordon, nya idéer och nya begrepp

Ni har hört om begreppen klimatförnekare, planetskötare eller klimathjälte. Som det inte vore nog med nya begrepp lägger nu Gröna Bilister till ett nytt, nämligen “mobilisten”.

“Mobilisten” är ett försök att definiera och beskriva någon som är både gångtrafikant, cyklist, kollektivresenär och bilist i olika kombinationer efter behov och möjlighet. En person som inte är beroende av ett resesätt utan utnyttjar olika mobilitetstjänster där effektivitet, tillgänglighet och användarvänlighet är viktiga egenskaper. Ytterligare ett begrepp att lägga på minnet är “mobilitetstjänster” eller “mobilitet som tjänst” som på engelska förkortas MaaS. Det funkar som Spotify fast är till för alla dina privata- eller tjänsteresor. Du blandar, kombinerar, samlar dina favoriter och delar dina restips till vänner med mera.

Nog med begrepp! Gröna Bilister har tagit fram guiden ”Mobilisten – goda idéer för moderna bilister”. Syftet är att inspirera personer att resa mer hållbart på fritiden och på jobbet genom att lyfta fram fördelarna med några av de resurseffektiva och klimatsmarta alternativ eller komplement till bilen som finns idag. Guiden samlar forskning, tekniklösningar och konkreta tips från både användare av olika färdmedel och experter.

För dig som trots allt måste åka bil för att få vardagen att fungera har vi åtta tips. Se faktaruta nedan.

Vi står inför många utmaningar, där “mobilitetsutmaningen” är en av dem, såväl i städer som på landsbygden. Men hur vi sedan löser utmaningen skiljer sig åt beroende på var vi bor. I Guiden hittar du därför tips på hur man blir en mobilist i staden, hur man blir en mobilist på landsbygden och mycket mer.

Ladda gärna ner ”Mobilisten – goda idéer för moderna bilister” kostnadsfritt på Gröna Bilisters hemsida.

 

Martin Prieto Beaulieu

Projektledare för Gröna Bilister i projektet Hela gröna vägen – fossilfri gränsregion 2030

 

Så blir du en grön bilist  

8 tips på hur du kan tänka när du faktiskt behöver äga en bil.

Visst, de flesta kan skippa bilen under milen, men eftersom Sverige är ett avlångt land funkar många gånger inget annat än bilen. Då gäller det att bli en grön bilist.

  1. Köp bil efter vardagsresan.

Tänkt inte i första hand på semesterresan. Ett av de viktigaste valen du kan göra för att bli en grön bilist är att välja bil efter verkligt behov, inte ”idén” av ett behov, till exempel den årliga fjällresan med familjen. Därför behöver du fundera på hur din standardresa ser ut.

Används bilen mest för att pendla eller kortare utflykter på helgen med familjen? Välj då en mindre bil och hyr eller låna istället en bil vid de enstaka tillfällen som resan kräver packning eller dragkrok. Behöver du en större bil för helgresorna till landet? Utmana dig själv att då skippa bilen för vardagsresor under milen, i synnerhet om du bor i en stad eller tätort där bilen tar plats och orsakar luftföroreningar.

  1. Välj förnybart.

Då en bil rullar cirka 18 år på vägarna och vi har kort om tid att drastiskt minska vår klimatpåverkan, väljer en grön bilist en bil som kan köras på förnybart bränsle. Idag finns det biogas, el, laddhybrider och etanol på marknaden samt vätgas som kan tankas på en handfull ställen. Ta reda på hur ladd- och tankmöjligheterna ser ut där just du bor.

Undvik laddhybrid om du inte är garanterad en laddplats både hemma och vid arbetet. Laddhybridernas begränsade räckvidd på el riskerar annars att du kör hem från arbetet på fossil energi.

  1. Tanka förnybart.  

Äger du redan en fossildriven bil finns det tankställen som erbjuder förnybar råvara i både diesel och bensin. Det är bättre för klimatet, men tyvärr påverkar din bil fortfarande människors hälsa genom att släppa ut hälsoskadliga kväveoxider och partiklar.

  1. Välj energisnålt.

Oavsett vilken modell du kan tänka dig så är det alltid ett plus att välja en energisnål bil. Det är bättre för plånboken och gör att det dyrbara drivmedlet räcker längre. Skippa fyrhjulsdrift såvida du inte verkligen kan motivera det. Det leder nämligen till en högre bränsleförbrukning och är i princip onödigt för de flesta eftersom moderna bilar har antisladd-system.

  1. Miljöbästa Bil hjälper dig att sålla.

Kika på Gröna Bilisters lista ”Miljöbästa Bil” där vi rankar marknadens bästa bilar utifrån miljö-, energi- och säkerhetssynpunkt. Syftet är att ge dig och upphandlare underbyggd information om vilka bilar på marknaden som är bäst ur miljö-och säkerhetssynpunkt ”just nu”. Listan finns på www.gronabilister.se.

  1. Begagnat eller nytt?

Du behöver inte köpa en ny bil för att köra på förnybart bränsle. Idag finns det gott om bilmodeller att välja på som gör att du kan spara pengar och lämna det fossila hjulspåret.  

  1. Kör sparsamt.

Din körstil och ditt sätt att i övrigt använda och sköta bilen avgör bränsleförbrukningen i minst lika hög grad som ditt val av bilmodell. Plocka bort takbox, kontrollera däcktrycket regelbundet, använd elektrisk motorvärmare, håll hastighetsbegränsningarna, undvik omkörningar. Bra för plånboken och mindre dåligt för miljön.

  1. Hyr ut din bil.

När du inte använder din bil kan du tjäna en slant genom att hyra ut den till privatpersoner som har behov av bil och på så sätt spara resurser.

 

(Ur guiden ”Mobilisten – goda idéer för moderna bilister”)

Publicerad: