Färgelanda kommun satsar på elfordon

Färgelanda har startat resan mot en fossilfri kommun och har nu köpt en första elbil.

– Jättespännande, det är en del av vårt fossilfria tänk i Färgelanda kommun. Ser väldigt mycket fram emot att utöka vagnsparken med fler elbilar, säger ett glatt kommunalråd Ulla Börjesson.

En elbil behöver förstås ladda sina batterier och kommunen har fått beviljat sin ansökan om bidrag till laddstolpar. Det kommer bli en laddstation för kommunens bilpool. Men även två publika laddstationerska upprättas. En vid kommunhusets besöksparkering och den andra vid i centrum. Den nya elbilen ska ingå i kommunens bilpool och kommer kunna nyttjas för resor i tjänsten.

– Jag hoppas att personalen tycker att det ska bli spännande att prova elbilen och därmed få inspiration att byta ut sina gamla bilar, säger kommunalrådet Ulla Börjesson förhoppningsfullt.

 

Håller löftet om fossilfri fordonsflotta 2030

Hur lång man kan köra innan elbilen behöver ladda batterierna är svårt att säga eftersom det beror på temperatur och körstil. Men vi räknar med att elbilen klarar 18-20 mil på en laddning året runt. Det har faktiskt redan utförts en tjänsteresa fram och tillbaks till Åmål och det gick alldeles utmärkt. Det var runt tre mil kvar i batteriet.

– Så det ser väldigt positivt ut att vi ska kunna hålla vårt löfte med att vi ska vara fossilfria till 2030, säger kommunalråd Ulla Börjesson.

Text och bild: Färgelanda kommun

Publicerad: