“Dags för företagen att satsa på fossilfria fordon”

Hälften av alla nya bilar köps idag av företag och organisationer. Därför är det viktigt att sätta fokus på tjänste- och förmånsbilarna för att klara målet om fossilfria transporter 2030.

Enligt regeringens samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson, har många företag och organisationer redan insett detta och många beslutar sig nu för el-, biogas- eller hybridbilar när de köper nya fordon.

– Det är ju så att priserna på exempelvis elbilar rasar just nu, det är ju också en attraktiv bil. Man är sugen på något modernt, säger Svante Axelsson.

Det handlar också om en osäkerhet kring dieselbilen, som av hälsoskäl kan komma att begränsas med miljözoner i de svenska stadskärnorna – och vem vill ha en bil som inte går att köra in i Göteborgs centrum, frågar Svante Axelsson retoriskt.

– Det är ett momentum nu där man ser att dieselbilen är på väg ut. Fossilbil överhuvudtaget är inte aktuellt. Biogas, el, hybrid, det är modernitet.

Tjänstebilsutmaningen som lanserades av Fossilfritt Sverige i Vänersborg innefattar enbart bilar med bonus i det nya bonus-malus-systemet och främjar därför el-, laddhybrid- och biogasbilar.

Ett femtiotal representanter från regionen, flera kommuner och bilhandlare med flera var på plats vid Restad gård för att lyssna när utmaningen lanserades.

– Fyrbodal är en av Sveriges bästa platser när det gäller framförallt biogasen, och hela Västra Götalandsregionen ligger i framkant, så det var en dubbelvinst att komma hit. Här finns tradition, engagemang och många goda krafter.