Orust Kretsloppsakademi driver på för fossilfritt

Orust Kretsloppsakademi är en ideell förening som arbetar stenhårt för att ställa om hela ön att bli hållbar. Ett delmål är att kommunen blir energi- och klimatneutral till 2020. Vi hängde med på ett av föreningens många arrangemang – elbussdag i Henån.

– Den är en förlängning av vårt arbete. Redan 2012 startade vi den här föreningen som jobbar för energineutralitet och klimatnytta. Där är elfordon är en väldigt stor del, säger föreningens transportansvariga Lars Carlsson.

Batteridriven minibuss

Den här dagen visar det lokala företaget BK Invest i Henån upp en batteridriven minibuss med låggolv. Det är den brittisktillverkade Orion E från Mellor Coachcraft, med plats för 16 passagerare.  Bussen kan användas bland annat för flextrafik, färdtjänst och närtrafik.

– Den för inget väsen, går tyst och stilla, inga avgaser, och mindre som kan krångla än på en dieselbuss, säger Reine Josefsson från BK Invest och räknar med att elbussar hör till framtiden.

– Den är ju lite dyrare i dagsläget, men den går ju billigare, så utslaget på en tio år, så blir totalekonomin bättre.

Rekordstor energimässa

Framöver, planerar Orust Kretsloppsakademi med fler arrangemang, inte minst sin stora, årliga energimässa den 9:e september.

– Där har vi i år rekordmånga utställare. Bland annat kommer Tesla, som gärna vill visa sig här, där vi har så många Tesla – eftersom vi har så många snabbladdare, berättar Elisabet Staf.