Halvvägs på Hela gröna vägen!

Projektet Hela Gröna vägen bygger vidare på det löfte kommunerna i gränsregionen skrivit under om fossilfrihet till år 2030. Nu görs verklighet av visionen.

– Prosjektet er godt i gang. Det er stor optimisme og entusiasme rundt tankegangen fossilfri 2030, sier Guri Bugge, projektledare för hela Gröna vägen i Östfold.

Från undertecknandet av budkavlen om Fossilfri gränsregion 2030. Åmåls kommunalråd Michael Karlsson.

 

Arbetet ger resultat

Projektet Hela gröna vägen bistår med kunskaper och kompetens, till exempel när det gäller elbilar, laddinfrastruktur och gasbilar. Nu börjar resultaten synas ute bland kommunerna.

– Kommunernas egna fordon, gas- och elbilar har ökat och för första gången över 20 procent. På den svenska sidan är Trollhättan fortfarande bäst, men framförallt Uddevalla har rejält ökat sin andel gas- och miljöbilar. Även Vänersborg, tack vare sin satsning på biogasbilar, berättar svenske projektledaren Morgan Johansson.

Ketchupeffekt i infrastruktur

Många kommuner och kommunala energibolag jobbar idag också med konkreta planer för att bygga ut laddinfrastruktur. Projektet har som mål att det ska blir 1000 nya laddpunkter i hela området och det ser ut att uppnås.

Även när det gäller tankställen för biogas är utvecklingen mycket positiv. Projektets mål, som var ett nytt tankställe i varje land, kommer att uppfyllas med råge. Bara på svenska sidan planeras nu för sex nya tankställen som gör det möjligt för fler att välja biogas – kommuner, företag och allmänhet.

– Det känns lite som en ketchupeffekt, det kommer att hända mycket de kommande åren, säger Morgan Ahlberg.

Lånar ut elcyklar

I Östfold har man en stor satsning på elcyklar och är första fylke att erbjuda utlån av elcyklar på bibliotek i hela området. Målet är att folk ska kunna låna elcyklar under en period för att testa om det går att använda den, istället för bilen, för vardagliga sysslor.

– Vi har i løpet av våren gjennomført en runde med rammeavtale med innkjøp av elsykler, som er blant landets største elsykkelavtaler, säger Guri Bugge.

Satsning på näringslivet

Under hösten kör Hela gröna vägen igång med en kampanj riktat till företagen med en uppmaning att  ställa om sina transporter. Det kan handla om val av el- och gasbilar, att uppmana till personal till cykling, resfria möten och distansarbete. I Fyrbodal erbjuds företagen bland annat att låna gas- eller elbil, eller elcykel, att prova i verksamheten.

– Det positivt se att några företag redan har hört av sig och uttryckt att de vill vara med i omställningen, säger Morgan Ahlberg.

– Et fokus på fossilfrihet er ikke begrensninger, men gir muligheter til å skape ny virksomhet. Dette vil bli viktigere i tiden framover, da offentlige innkjøp også kommer til å legge vekt på miljø som en forutsetning i innkjøpene, sier Guri Bugge.