Spar miljön med rätt däcktryck

Rätt tryck i däcken spar både pengar och miljö. Men långt från alla känner till det, därför satsar energi- och klimatrådgivarna från Dalslands miljökontor just nu på att träffa bilägare på bilprovningarna i området. Och om du råkar på dem, kan du passa på fråga om allt från fossilfria fordon till laddstolpar också.

– Däcktryck kan göra mer än man tror, säger energi- och klimatrådgivare Jenny Christensen.

Har du tur träffar du på henne och kollegan Roger Fredriksson när du besiktigar bilen under försommaren. De tar reda på vilket tryck som är optimalt i just dina däck och hjälper till att fylla på luft. För det vanligaste är att man kör runt med för lågt tryck i däcken.

– Har du lite mer än rekommendationerna i serviceboken kan du spara upp mot 500 kronor om året, plus att du sparar på däcken som slits snabbare med för lite luft, berättar Jenny Christensen.

Rätt tryck gör också att däcken rullar riktigare och lättare, vilket förbättrar körsäkerheten och minskar fordonets bränsleförbrukning.

– Den bästa informationen jag har fått på Bilprovningen någonsin. Nu ska jag hålla koll på mina däck, det handlar om miljön, säger Panu Cevikbas som precis besiktigat bilen och fått information om däcktrycket under väntetiden.

Förutom däcktryck svarar energi- och klimatrådgivarna också på frågor om el- och biogasfordon, laddstolpar och annat som har med framtidens fossilfria transporter. Just nu märker de att många bilägare undrar över dieselbilarnas framtid.

– Folk har blivit mer medvetna om hur miljöfarligt det är, plus Oslos beslut att stoppa dieselbilarna inne i stan, det blev en aha-upplevelse för de som kör dieselbilar, berättar Jenny Christensen.

Klicka här för att komma till en sajt där du kan kolla vilket däcktryck som gäller för din bil och dina däck.