Trollhättan bäst i landet på fossilfria personbilar

Foto: Trollhättans stad

Trollhättan har bland landets miljövänligaste fordonsflottor. Det visar årets Miljöfordonsdiagnos som miljörankar fordonsflottorna hos landets kommuner och landsting. I grenen fossiloberoende personbilar är Trollhättan till och med bäst i klassen.

Trollhättan har länge arbetat strategiskt med att ställa om sin fordonsflotta och det är inte första gången de hamnar högt i miljörankingen. Men i takt med att fler kommuner kommer på banan för fossiloberoende tilltar konkurrensen.

– Det är kul att vi behåller vår position. Nu jobbar vi målmedvetet med att ställa om stora fordon också, säger kommunalrådet i Trollhättan Paul Åkerlund (S).

“Flera alternativ behövs”

Miljöfordonsdiagnosen visar att det är satsning på el- och gasfordon som krävs för topplaceringar i rankingen. I den totala sammanvägningen hamnar Trollhättan i år på en delad femteplats bland landets alla kommuner, men ser man enbart till personbilssidan är Trollhättan allra bäst med över 90 procent bilar i fossiloberoende gas- och eldrift.

– Vi har ju fortsatt en policy att bilarna ska gå på gas, och numera även el.  Vi var tidiga med biogasen och håller i den. Det är tyvärr en del som sviktar, men vi tror att vi måste ha flera alternativ för att ersätta bensinen, säger Paul Åkerlund.

“Trollhättan ett föredöme”

Trollhättan får även ett erkännande av föreningen Gröna Bilister som länge följt svenska kommuners arbete med att ställa om till fossilfria transporter.

– Det är föga förvånande att Trollhättan behåller en topplacering i olika listor år efter år som en av landets bästa kommuner när det gäller omställningen till fossilfria transporter, säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson för Gröna Bilister.

Trollhättan har tillverkat egen biogas sedan 1996 och var tidiga med att installera laddinfrastruktur för elbilar.

– Det råder ingen tvekan om att Trollhättan i denna takt kommer nå målet om att 100 procent av fordonen är fossilbränslefria år 2020, långt tidigare, och är därmed ett föredöme för andra kommuner i Sverige och inte minst i Fyrbodal, menar Martin Prieto Beaulieu.

 

Trollhättan är en av 39 kommuner i Fyrbodal, Östfold och Follo som inom projektet Hela Gröna Vägen samarbetar för att nå målet om fossilfria transporter 2030.
Rapporten Miljöfordonsdiagnos 2017 är en granskning av kommunala fordonsflottor ur energi- och klimatperspektiv som genomförs av Miljöfordon Sverige och Bisnode. Syftet är att visa på hur utvecklingen går mot riksdagens mål om fossiloberoende 2030.