Uddevalla kommun satsar på en fossiloberoende fordonsflotta

Hemsjukvården i Uddevalla är bland de verksamheter som har fått en elbil, men kommunens arbete för en fossilfri bilpark är mer omfattande än så. Vi tog ett snack med Jörgen Storm, som är chef på den enhet i kommunen som ansvarar för fordonen.

Liksom alla andra kommuner i Fyrbodal, Östfold och Follo har Uddevalla skrivit under budkavlen om att ha en fossilfri fordonsflotta år 2030.

– Politikerna har skrivit på budkavlen om 2030 och jag ser det som min uppgift att hjälpa kommunen att nå dit, säger Jörgen Storm.

Samlat ansvar för fordonsflottan

Tidigare var ansvaret för verksamheternas bilar mer spritt inom organisationen, men nu ligger det samlat hos en fordonsgrupp som ansvarar för allt från leasing till skötselavtal och kontakt med kommunens olika verksamheter.

– Många tycker det är skönt att någon sätter sig in de här frågorna, ser man helheten tror jag att det är bra att samla kompetensen kring våra bilar. Det handlar om att få rätt fordon till rätt plats, säger Jörgen Storm.

Han tar som exempel att en dieselbil inte är så bra för att köra korta sträckor med många stopp, eftersom filter sätts igen och kräver service. Inom sådana verksamheter kan därför en elbil göra ett bättre jobb. För de verksamheter som behöver köra längre sträckor prioriterar kommunen idag elhybrider och gasfordon.

Nya fordon kräver ny laddinfrastruktur

Fordonsmarknaden utvecklas just nu oerhört snabbt, samtidigt råder ett moment 22-läge när infrastrukturen för att tanka fossilfritt inte riktigt hänger med.

– Jag tror på mångfald i fordonsflottan och hoppas på att infrastrukturen för gasstationer och laddstolpar byggs ut. Nu har vi ansökt om pengar från Klimatklivet för att få fler laddstolpar. Fram till dess är det gas- och elhybrider som är populärast, men det en bra början. Vi har nu bilarna i tre år innan de byts, och tre år framåt i tiden tror jag att det finns många fler fordon att välja mellan på SKL:s upphandlingstjänst Kommentus som vi använder.

Nöjda med elbilen

Bland de som har testat elbil i verksamheten finns hemsjukvård Väster i Uddevalla, där Emma Engblom är sjuksköterska.

– Den är som vilken annan bil som helst, inget konstigt alls och den är väldigt tyst, säger hon.

Elbilen de använder, en Nissan Leaf, går ungefär 20 mil på en laddning och laddas med motorvärmare på parkeringen. Eftersom den bara används för hembesök hos patienter inne i stan, känner hon ingen så kallad räckviddsånget – stress över att batteriet skulle ta slut, och hon rekommenderar andra att också testa elbil.

– Det är det med utsläppen och miljön, så de som har kontor här i stan och inte behöver känna att de riskerar att behöva panikladda på vägen…Ja jag tycker nog fler skulle ha elbil.

 

Klicka här för att läsa mer om Naturvårdsverkets klimatinvesteringsstöd Klimatklivet som ska gå till att minska utsläppen på lokal och regional nivå.