Helelektiske renovasjonsbiler

renovasjonsbil-kopenhamnI Köpenhamn rullar Nordens första helelektriska sopbil. Hela Gröna Vägen arrangerade i somras en studieresa för se om detta är ett alternativ även för den svenska och norska marknaden. Läs Gabriel Wergeland Krogs reserapport.

Interregprosjektet «Hela Grøna Vægen», hvor Norsk elbilforening er en av aktørene, jobber for fossilfri transport innen 2030. Prosjektet dekker området Fyrbodal i Sverige, Østfold og Follo.

Med visjonen fossilfri transport 2030 er det viktig å se på løsninger for alle typer kjøretøy. Vi arrangerte derfor en studietur til København for å se på helelektriske renovasjonsbiler.

Tidspunkt for turen var onsdag 29. juni 2016, og vi hadde med representanter fra Reno- Norden, Ragn-Sells AS, Retur AS, RoAF og Klima Østfold. Vertskap var Phoenix Danmark AS som er dansk importør av disse bilene fra PVI i Frankrike.

Møtet startet hos importøren, hvor daglig leder Brian Olesen og Alexandre Lombart fra produsenten PVI i Frankrike gikk gjennom en presentasjon av kjøretøyene. Våre deltagere stilte spørsmål og fikk svar på disse under presentasjonen. Deretter kom Thomas Madsen fra Frederiksberg Renovation, som har hatt en C-less fra PVI i drift i nøyaktig 3 år. De er fornøyd med bilen og har derfor bestilt en til. Han svarte også på en del driftstekniske spørsmål fra våre renovasjonseksperter før vi ble kjørt ned til strandrestauranten for en riktig dansk sildelunsj.

Deretter tilbake til Phoenix hvor Frederiksberg Renovation hadde stilt sin elektriske C-less til disposisjon for prøve kjøring for oss. Etter en kort oppsummering på møterommet igjen, reiste vi innom og besøkte Frederiksberg renovasjon på turen tilbake til flyplassen.

Alt i alt en nyttig og interessant dag hvor vi fikk lære mer om helelektrisk renovasjon, og se om dette er noe også for norske renovasjonsaktører. Gledelig nok syntes alle møtedeltagerne at dette var noe som kunne fungere i Norge, men fortsatt er det noen usikkerheter man trenger mer kunnskap om, slik som rekkevidde og fremkommelighet under våre kalde vinterforhold.

Neste fase blir derfor, i samarbeid med PVI og Phoenix Danmark, å få et slikt kjøretøy opp til oss for en testperiode hos flere operatører, og under våre klimatiske og topografiske forhold.

 

Tekniske data:

  • Produsent, PVI Frankrike
  • Totalvekt 26 T
  • Nyttelast 9 T
  • Batterikapasitet 170-255 kWh
  • Maks hastighet 90 km/t
  • 20-40 kW ombordlader
  • Typisk dagskapasitet på en lading i DK, fire lass a’ 10 tonn og 85 km kjørt distanse. Restkapasitet er da 30 % SOC

 

Deltagere på turen var:
Cecilie Agnalt, Klima Østfold
Glenn Svensson, Reno- Norden
Thomas Edseth, RoAF
Terje Lillegaard, Ragn-Sells AS
Morten Lie, Retur AS
Morgan Ahlberg, Hela Grøna Vægen, Fyrbodal
Gabriel Wergeland Krog, Norsk elbilforening

Publicerad: